(0216) 392 00 10

asipava@hotmail.com
PENDİK / İSTANBUL

Halılarda Leke Nasıl Çıkar?

Halılarımız evimizi renklendiren en güzel eşyalardır. Bu eşyalara kesinlikle zarar gelsin istemeyiz ve bunun için elimizden gelen her şeyin fazlasını yaparız. Çünkü özenle seçtiğimiz halılar evlerimizin bir parçası haline gelmektedir. Olası bir aksilik durumunda üzerlerine istemediğimiz lekeler bulaşırsa anında müdahale yapmak çok önemlidir. Çünkü zamanla içine işler ve lekenin çıkması da bir o kadar zor olur. İlk müdahale de yapmamız gerekenler olarak bizler şunları yapmanızı isteriz; üzerine bulaşan lekeyi hiçbir şey değdirmeden sadece hafif nemli bir bez ile alınız. Çünkü bu işlem dibine işlemesini engelleyecektir. Ve temizlik esnasında aşırı bilek gücü kullanmadan hafifçe almalısınızdır.

Yüzeyinden aldıktan sonra asla öylecene bırakmamalıyız. Sonrasında ek bir malzeme ile doğal yöntemler mesela; soda, sirkeli su, karbonat vs. ile ikinci temizliğini yapmanız olacaktır. Lekeyi temizlerken içten dışa doğru değil de dıştan içe doğru bez uygulaması yapmalıyız. Kesinlikle ama kesinlikle çamaşır suyu kullanılmamalıdır. Çünkü ciddi oranda tahribata yol açacak ve renk soldurması yapacaktır.

Eğer halınızı temizlemek için doğal yöntem değil de kimyasal kullanacaksınız halınızın bir kenarında mutlaka test işlemine tabi tutmanız gerekmektedir. Çünkü her halının yapısı farklıdır ve her kimyasalda aynı sonucu veremeyecektir. Halınızın üzerine koyduğunuz bir cisimden ötürü halınız pas tuttuysa eğer pas sökücü kullanabilirsiniz bu lekenin geçmesini sağlayacaktır. Pas sökücüyü de nalburlardan veya hırdavat dükkanından temin edebilirsiniz. Bir diğer leke çıkarıcı da tinerdir. Kokusuna nefesinizi fazla temas ettirmemeniz gereklidir. Başka bir yöntem ise amonyak temizleyicisi (%10’luk). Bunu en son tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Yapısı itibari ile kimyasal içerir. Tabi bunlar da işe yaramazsa halı yıkama firmasına başvurabilirsiniz. Mürekkep lekesi için tıraş köpüğünü öneririz. Lekeyi tıraş köpüğüyle bir sünger yardımıyla ovun ve 5-10 dakika bekletin. Sonra nemli bir bezle iyice durulayarak temizleyebilirsiniz. Eğer mürekkep lekesi için evinizde tıraş köpüğü yoksa saç spreyi de kullanabilirsiniz. Spreyi mürekkepli lekeye uyguladıktan sonra yine bir müddet bekletip nemli bir bezle durulayabilirsiniz. Bu yöntemlerin sonuçları sizlerin kullanmış olduğu halıya göre farklılık gösterebilir. Kesinlikle yün ve ipek halılara bu yöntemleri uygulamayınız ve direkt güvendiğiniz halı yıkamacıya gönderiniz. Eğer halınıza çay ve ya kahve lekesi bulaşmışsa bulaşık sabunu öneririz.

Fazla yayılmayacak şekilde dıştan içeri doğru hafif darbelerle lekeli bölgeye uygulama yapılır ve ıslak bez ile köpüğü alınır. Bu size istediğiniz sonucu verecektir. Bir diğer zor çıkan leke ise kan lekesidir. Halınıza kan lekesi bulamışsa eğer karbonat ile tüm yüzeyi kapatılır. Yarım saat bekletilir. Sonrasında sünger yardımıyla temizlenir. Çamur lekesi bulaşmışsa eğer hiç panik yapmayın aksine bu işlemde bekleyin. Çünkü ıslak uygulama daha kötü sonuçlara sebep olur. Kuruduktan sonra elektrik süpürgesi ile çekip kalan lekeyi hiçbir şey uygulamadan ıslak bezle temizlemeniz mümkündür. Halınızdaki mobilya izlerini buz küpü uygulayarak düzeltebilirsiniz. Ya da daha kolay bir yöntem olarak fırça ile ters yöne tarayabilirsiniz bu da size olumlu sonuç verecektir.

Yemek yağlarının lekesini çıkarmak biraz zor olabilir. Evinizde beyaz sirkeyi uygulayarak kirli bölgeye uygulayarak temizleyebilirsiniz ama bunun garantisini verememekteyiz. Çünkü zor bir lekedir. Halınızın türüne ve cinsine göre de değişiklik gösterebilir. Ayrıca beyaz sirkeyi meyve lekesinde de kullanabilirsiniz. Meyveler içlerindeki yoğun asitlerden dolayı istemediğimiz şekilde lekeler oluşturabilir. Bizler sizler için yaralanacağınız bilgilerimizi paylaştık. Tekrar şöyle bir hatırlatma yapmak isteriz ki çok yoğun ve çıkaramadığınız lekelerde güvendiğiniz, temizliğini iyi yapacağını bildiğiniz halı yıkama firması ile görüşüp danışmanızdır.

Halılarda Leke Nasıl Çıkar?
4.7 (93.33%) 6 Puan[s]
Tıkla Ara Whatsapp'tan Sor